24 Nisan 2014 Perşembe

Sivillerin savaş oyunu

Sürekli öldürme üzerine kurulu bilgisayar oyunlarına rakip yeni bir savaş oyunu geliyor. This War of Mine (Benim Savaşım) adlı yeni bilgisayar oyununda hedef, savaş alanındaki sivillerin hayatta kalması için mücadele vermek.
Polonyalı tasarımcılar tarafından geliştirilen This War of Mine adlı oyunun diğerlerinden farkı ise, oyuncunun çatışan asker olmak yerine, çatışma ortasında kalmış bir sivili oynaması. Oyuncu, çatışma bölgesindeki bir grup sivili çatışma alanından sağ salim çıkarmaya çabalıyor.
BİR GÜN ŞEHRİN BOMBALANSA NE YAPARDIN?
GDC Oyun Geliştirme Konferansı’nda konuşan yeni oyunun yaratıcısı Pawel Miechovski, amaçlarının değişik bir anlayışla oyun geliştirmek olduğunu söyledi. Miechovski, “Yeni bir mesaj taşımak istiyoruz: Bu savaş bir gün herkesin başına gelebilir. Bir gün şehrin bombalansa ve ailen tehlike altında olsa ne yapardın? Hayatta kalabilmek için neler yapardın? Açlıktan ölmek üzere olsan birini öldürebilir miydin?” diyerek, yeni oyunlarındaki mantığı dile getiriyor.
Indie Oyunları tarafından hazırlanan ‘Don’t Starve (Açlıktan ölme)’ adlı oyunlarla aynı mantıkta olmasına rağmen, This War of Mine’da oyunun kahramanı tek başına mücadele etmek zorunda. Oyunda, gruptan birinin mücadele etmesi durumunda tekrar ayağa kalkma şansı yok.
This War of Mine oyununda oyuncular kahramanlarını tıpkı Suriye Savaşı’nda olduğu gibi binalar içindeki çatışmaların içinde yönlendirmeye çalışıyor. Binalara gizlenen siviller, çevredeki keskin nişancılar nedeniyle gündüz boyunca bulundukları yerleri terk edemiyor ve sadece akşam saatlerinde dışarı çıkabiliyorlar.
HAYATTA KALMAK İÇİN UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Oyunun karakterleri gündüz boyunca harabe binalar içerisindeki siviller ile görüşüyor, gıda değiş tokuşu yapıyor ve ya yeni barınaklar inşa ediyor.
This War of Mine oyununda düzenli olarak yıkanmayan karakterler cilt hastalıklarına yakalanıyor. Bu nedenle düzenli olarak su ve sabun bulunması gerekiyor. Karakterlerin güne daha dinç başlaması için ise, yerde yatmak yerine bir yatakta yatmaları gerekiyor. Sivillerin su ihtiyacını karşılamak için ise yağmur sularının toplanması gerekiyor, ancak hastalıklara karşı bu suyun da filtrelenmesi şart.
Oyunun kuralları arasında gıda sıkıntısı nedeniyle savaşta hangi bireylerin öncelikli olarak beslenmesi gerektiği de bulunuyor. Eğer bir kadın hasta ise ve bir diğer kişi sağlıklı ama marangozluk mesleği var ise, öncelik marangoza veriliyor. Böylelikle, daha fazla kişinin yaşama şansının arttırılması hedefleniyor.
BAZEN VOTKA HAYAT KURTARIYOR
This War of Mine’da dikkat edilmesi gereken bir diğer kural ise, savaş bölgesinde yapılacak değiş tokuşlar. Örneğin, barınak yapmak için çivi gerekiyor, ancak eğer ısınmak ve yemek pişirmek için kömür gerekiyorsa, bu tür malzemeler değiş tokuş edilebiliyor.
Oyunda dikkat çeken bir diğer nokta ise, alkol yapımının önemi. Savaşta ordu mensupları alkol dışında tüm teçhizatlara sahipler ve alkol bulunduramıyorlar. Eğer ordu içinde alkol kullananlar varsa, bir şekilde votka üretebilen siviller bu içkiyi askerlerle silah karşılığında değiş tokuş edebiliyorlar. Bu şekilde de siviller yağmacılara karşı kendilerini savunabilecek konuma gelebiliyorlar.
This War of Mine’nin yaratıcılarından Pavel Mieşovski, oyunun tasarımı esnasında Bosna, Suriye ve Irak savaşlarında yaşanan tecrübelerden yararlandıklarının altını çiziyor. Mieşovski, yeni bilgisayar oyunlarının kullanıcılar tarafından ‘aşırı ciddiye alınacağı’ endişesinde olmadığını savunurken, “bilgisayar oyunları çok önemli hikayeleri anlatan bir sanat türüdür” diye de ekliyor.

Kaynak:fıratnews

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder